Att hålla avstånd är att visa omtanke. Kom ihåg - håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom!

Grattis Erica och Vialundskolan!

Vialundskolans rektor Erica Rosenkvist är en av åtta finalister i Framtidsgalans kategori Årets förbättringsresa.

Den 28 november är det dags för Framtidsgalan och vi håller alla tummar vi kan för Erica och Vialundskolan!

- Jag är naturligtvis väldigt stolt och glad för denna nominering och det är kul att skolans arbete uppmärksammas. Att vända en skolas resultat, image och inre kultur är inte möjligt genom Quick fix eller punktinsatser utan det är en fråga om ett långsiktigt arbete där alla tar sikte mot att nå nya mål, säger Erica Rosenkvist.

Erica är noga med att betona att det finns ingen ensam hjälte eller mirakelkur som kan förklara Vialundskolans resa mot var de är idag. Hon vill också lyfta att Kumla kommun möjliggjorde en bra start för henne som rektor med en bra mentor, i den erfarna rektorn Leif Rönnberg. Sedan ett par år tillbaka utgör hon, tillsammans med Marika Jonsson, Vialundskolans ledningsduo. Ensam är inte stark.

- Jag har haft och har förmånen att få leda och vara del av ett team, inklusive vår elevhälsa, som är något utöver det vanliga, fortsätter Erica.

Så här skriver Framtidsgalan om varför Erica och Vialundskolan är en av finalisterna:

Året är 2013 då Erica tillträder som rektor på Vialundskolan, en skola som kantats av kontinuerliga anmälningar till Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket, sjukskrivningar hos lärarna och fallande betyg bland elever. Hur skulle hon och kollegiet kunna lyckas vända skolans dåliga rykte och trend?

Innan Erica blev rektor hade hon arbetat som lärare på skolan och var väl insatt i verksamhetens brister. Något behövdes göras och Erica fick huvudansvaret och uppdraget. Hon klev in i rollen som rektor och lyckades skapa en anda där alla i personalen såg och fokuserade på sitt otroligt viktiga samhällsuppdrag: att vara med och utbilda och stötta Sveriges framtid - våra ungdomar.

Med ett tydligt fokus på eleverna lyckades Erica tillsammans med personalen vända den dåliga trenden och ryktet som länge förföljt skolan. För Erica är arbetet som rektor världens näst viktigaste och roligaste jobb; läraryrket kommer på en klar förstaplats, och det är hon noga med att berätta för personalen så ofta hon kan.

Idag är Vialundskolan som en helt ny skola utan anmälningar till Arbetsmiljöverket eller Skolinspektionen och med en helt ny framåtanda hos såväl personal som elever. Med Erica i täten ger hela personalstyrkan på skolan eleverna förutsättningar för det kommande livet såväl kunskapsmässigt som socialt. Idag tar Vialundskolan emot studiebesök, föreläser och uppmärksammas för sitt strukturerade arbete med hälsa och kunskap i fokus.

Därför är Erica finalist i kategorin Årets förbättringsresa!

Om Framtidsgalan och kategorin Årets förbättringsresa

Framtidsgalan anordnas av Framtidsverket, som är ett bolag som arbetar för att stärka offentlig sektors varumärke i syfte att kunna rekrytera medarbetare i framtiden.

Årets förbättringsresa har bidragit till ett bestående förbättrat resultat som har stort värde för de man är till för samtidigt som man kan erbjuda en god arbetsmiljö där medarbetare trivs och vill stanna kvar och utvecklas.

På galan utses ett antal pristagare i olika kategorier, där Årets förbättringsresa är en kategori.