Kumlahallen 50 år!

För 50 år sedan byggdes Vialundskolan och Kumlahallen. Vialundskolan togs i bruk lite innan och firade sina 50 år förra året. Nu, 2019, är det Kumlahallens tur att jubilera.

”För att främja själens och kroppens fostran och spänst överlämnar Kumla stads centrala byggnadskommitté till kumlaborna denna högstadieskola och sporthall.” skrev kommunalråd Holger Hultman i presentationen av Kumlahallen och Vialundskolan som togs fram till invigningen.

En broschyr med rubriken Vialundskolan Kumlahallen, från invigningen av Kumlahallen.

Broschyren som togs fram till invigningen.

Man kan också läsa att planen började med högstadieskolan, och att idén om att utöka skolans idrottshall till ett fullständigt idrottshus växte fram under planeringsarbetets gång. Och för att uppnå det bästa resultatet med byggnaden samarbetade man tätt med Sveriges riksidrottsförbund och representanter för Simfrämjandet.

Närproducerat och hållbart material

Fasaderna på byggnaderna är av rött, sandat tegel från Hallsberg och mellanväggar av kalkstenstegel från Kvarntorp. Entréhallens golv är av Ekebergsmarmor. Och aluminium som skulle klara luftens höga svavelhalt, användes till all plåtgarnering, karmar och fönsterbågar.

Det första evenemanget hölls 5 januari

Inte helt bekräftade källor säger oss att det första evenemanget i Kumlahallen hölls den 5 januari 1969, när Kumlas brottare hade tävling, men att den officiella invigningen var 21 februari.

Kumla IBK spelar på årsdagen

Kumla IBK inleder det 50 året i Kumlahallen genom att på samma dag, den 5 januari, spelar herrarna division 1 match mot Falun. Vilken bra start på 50-årsfirandet. Lycka till Kumla IBK!

Exteriör bild på cafeterian i Kumlahallen.

Bild ur broschyren. Foto: Östen Johansson, Kumla

Stora sporthallen i Kumlahallen.

Bild ur broschyren. Foto: Östen Johansson, Kumla

Pojkar som spelar pingis i bordtennishallen i Kumlahallen.

Bild ur broschyren. Foto: Östen Johansson, Kumla

Kassan i entrén till Kumlahallen.

Kumla kommuns bildarkiv. Fotograf okänd