Kulturpriset 2018

Bo Eriksson, årets kulturpristagare 2018

Grattis säger vi till Bo Eriksson som under onsdagskvällens kommunstyrelsen fick ta emot årets kulturpris!

Motivering

Årets kulturpris för bestående insatser tillfaller Bo Eriksson som etablerat Konstslingan i Kumla, Hallsberg och Örebro. Kumla kommun är en av flera samarbetspartners och vill genom detta pris visa sin uppskattning för det hängivna arbete som Bosse lagt ner under de år Konstslingan har funnits.

Konstslingan är en årligt återkommande kulturhändelse som i år firar
10-årsjubileum! Under en helg i oktober håller konstnärer, gallerier, konstskolor och museer öppet, ofta med möjlighet till ” hemma hos-besök”. Besökarna får möjlighet att möta kulturskaparna för samtal och diskussion samt möjlighet att ta del av de verk som skapats. Årets Konstslinga erbjöd 26 besöksplatser. Ett brett utbud med fotokonst, smide, måleri, keramik och olika museer. En av startplatserna är Kumla Bibliotek där det finns en utställning med smakprov från de olika besöksplatserna. 2018 års Konstslinga besöktes av ca 3000 besökare och är en mycket väletablerad konsthändelse i vår del av länet.

Bosse är initiativtagare till Konstslingan i Kumla, Örebro, Hallsberg. Det är hans stora engagemang och arbete som gör att Konstslingan har levt vidare och befäst sin ställning som årligt konstevenemang. Under de år som Konstslingan har funnits har Bosse hela tiden jobbat med att vidareutveckla konceptet. För att involvera fler barn i och utveckla Konstslingan har förskolor och skolor vid några tillfällen inbjudits att deltaga med en utställning på Kumla Bibliotek, under namnet Barnens Konstslinga. För att uppmuntra till kollektivt resande i samband med besöken på Konstslingans olika platser anordnades 2017 gratisbussar som gick i skytteltrafik båda dagarna.

Arbetet med Konstslingan pågår året runt. Förberedelser, sponsorsarbete, genomförande och utvärdering i en ständigt återkommande cykel. Att driva Konstslingan är inte bara en arbetsuppgift utan nästintill ett sätt att leva.

Vår förhoppning är att Konstslingan kommer att finnas kvar under många år som en årlig kulturhändelse i vår del av länet.