Ishallen fyller 30 år!

I år har det gått 30 år sedan byggnationen av ishallen i Kumla. Vi vill därför ta er med på en kort tillbakablick kring byggnationen, den ideella kraftens betydelse för hallens uppkomst och invigningen som ägde rum den 22 oktober 1988.

Både efterlängtad och omdiskuterad

Efter många turer och mycket åsikter beslutades det under hösten 1987 att ishallen skulle komma att byggas. I mars 1988 började den gamla isbanan med sin konstfrusna isyta att rivas, efter att ha stått där sen 1974. Uterinken kom till redan 1963, samma år som IFK Kumlas ishockeysektion startades av ett gäng entusiaster.

Bygget drog snart igång och i april tillsattes olika arbetsgrupper, som till stor del bestod av ideellt arbete. Många var det som till yrket var snickare, målare, murare och rörmokare och som ideellt hjälpte till med de delarna av byggnationen. De cirka 25 personer som tillhörde den aktuella spelartruppen när ishallen byggdes deltog också i byggnationen med minimal försäsongsträning som följd. Värt att nämna är att man trots detta vann division 3 första året i den nya hallen. Det var även många föreningsaktiva medlemmar och föräldrar som deltog ideellt i byggnationen och stödet från dessa var helt avgörande då den ideella delen svarade för närmare 50 procent av den totala byggnadskostnaden.

Hela byggnationen kostade 12 miljoner kr, där alltså 6 miljoner kom till via sponsring och ideellt arbete. Två av de stora sponsorerna var BOB-fabriken och Yxhult AB, som sponsrade bygget med bland annat lättbetong.

En betydande roll för byggnationen

Många var de personer som hade stor betydelse för byggnationen av ishallen. En av dessa personer var Roger Engström, som var yrkeslärare och vigde hela sitt vuxna liv åt ishockeyverksamheten i Kumla. Roger var även styrelseledamot 1963, då föreningen bildades, till 1992 då han hastigt gick bort. Hans Sundin är en annan person som betytt mycket. Hans var egenföretagare från Kumla och vid byggnationen även ordförande i ishockeysektionen. Han bidrog med stort kunnande och hårt praktiskt arbete och hans kontaktnät var en stor tillgång. Byggnadsinspektören på Kumla kommun vid den här tiden, Hans Nilsson, ansvarade för ishallsbygget och var förstås också en av de starka krafterna i byggnationen.

Storslagen invigning

Den 22 oktober 1988, endast ett halvår efter att byggnationen startade, var det så dags för invigning. Den dåvarande landshövdingen Elvy Olsson invigde den nya hallen. Närvarande var också ordföranden i Svenska Ishockeyförbundet, Rickard Fagerlund, kommunalrådet Sven-Ove Cederstrand och Anders Svärd, ordförande i IFK Kumla. Det spelades en vänskapsmatch mellan IFK Kumla, förstärkt med spelare från Färjestad, mot Örebro IK. Det spelades även en skojmatch mellan Kumlas veteraner och ishallsentreprenörer. Programmet bjöd även på konståkningsuppvisning, underhållning av Musikskolan och speciellt inbjudna gäster bjöds på mat i cafeterian.

Invigningsdagen avslutades på kvällen med invigningsdans till ”Chippis orkester”. Dansen ägde rum på ett golv som täckte en tredjedel av isytan, lite svalt men med mycket god stämning.

Foldern och biljetten till dansen som togs fram i samband med invigningen 1988.

Många namn och användningsområden genom åren

En av de stora sponsorerna, Bob-fabriken, gav hallen namnet ”BOB-hallen”. Namnet höll i sig i 12 år, då det bytte till ”MOAB-hallen”. Senare döptes det om till ”Weiderman Buss Arena” och det nuvarande namnet är ”ICA Maxi Arena”.

Hallen har inte bara haft många namn genom åren, utan även flera användningsområden. Förr var ishallen ett populärt dansställe och det anordnades 4-5 danser under sommarhalvåren. Bland annat har Barbados varit här och spelat, strax innan de slog igenom. En riktig härlig kväll som besöktes av 1 200 personer. Hallen användes även som lager för BOB-fabriken under sommarhalvåret, vilket ingick i sponsoravtalet, och här anordnades även otaliga förenings- och företagsmässor.

Många besökte förenings- och företagsmässorna som arrangerades i hallen. Denna bild är tagen 1997.

Kumla i Allsvenskan

1996-1997 är viktiga årtal i Kumla Hockeys historia, då de gick till Allsvenskan (nuvarande Superallsvenskan) under Bo "Kulon" Lennartssons ledning. Många spelare i laget var från Kumla eller från närområdet. Det var också då som publikrekordet i ishallen sattes, med fullsatt på läktaren med sina cirka 1 200 platser (om man bortser från invigningsdagen då det inte fanns fasta sittplatser och antalet besökare sannolikt översteg 1 200 personer).

Firande lördag 20 oktober

Ishallens 30-årsjubileum kommer att uppmärksammas lördag 20 oktober med Kumla Hockey som arrangör. Det bjuds på aktiviteter för hela familjen kl. 11.00-15.00.

Klicka här för mer information om evenemangetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Texten är framtagen av Kumla kommun tillsammans med Hans Nilsson, som var 1:e byggnadsinspektör när ishallen byggdes och Per-Ragnar Nilsson, som vid tiden för byggnationen var föreståndare på ”Ungdomsbyrån” (numera arbetsmarknadsenheten), som under hösten när ishallens invigdes började som fritidsintendent på Kumla kommun.