Så här håller du ditt kompostkärl fräscht - utan flugor och larver

Och tänk på att trädgårdsavfall såsom exempelvis fallfrukt inte är tillåtet att lägga i det bruna kärlet.

Undvik flugor och larver

För att undvika flugor och fluglarver i ditt kompostkärl är det viktigt att inte fylla påsen för mycket. Påsen måste gå att stänga så att flugorna inte kommer in i den och lägger sina ägg, som sedan blir larver.

Se till att det ni lägger i påsen är avrunnet (ju mindre vätska desto bättre). Skulle det vara lite blött så kan man lägga ett tidningspapper i botten av påsen. Lägg ner påsen i kärlet så att den vikta öppningen ligger mot kärlkanten så öppnas inte påsen.

Fallfrukt kastas i trädgårdskomposten eller ristippen

Nu i äppeltider(även till viss del päron och plommon) är det viktigt att vi inte slänger fallfrukt i matavfallskärlet. Detta kan leda till att kärlet blir för tungt enligt arbetsmiljöverkets regler och chauffören kan då lämna kärlet otömt.

Det bruna matavfallskärlet är avsett för matavfall vilket innebär normal konsumtion av mat och när det gäller frukt så blir det mestadels skal och skrutt att lägga i påsarna.

Trädgårdsavfall, inklusive fallfrukt, är alltså inte tillåtet att lägga i bruna kärlet utan det hänvisar vi till trädgårdskomposten och ristippen som finns utanför Återvinningscentralen i Kvarntorp. Eftersom ristippen är utanför grindarna så är den öppen dygnet runt.