Var rädd om vårt vatten!

Det goda vattnet i våra kranar är en självklarhet för oss alla i Kumla kommun, men våra vattenresurer är inte oändliga. Därför måste vi hushålla med vattnet och inte slösa med det i onödan.

Sommaren 2017 var en torr sommar då vi i Kumla kommun hade en sommar med extremt låga vattennivåer som ledde till bevattningsförbud.

I samband med detta antog samhällsbyggnadsnämnden följande:

• När vattennivån i Tisaren är sjunkande och når nivån 99,70 meter över havet uppmanas abonnenter till att vara sparsamma med sin dricksvattenförbrukning.
  • När Tisaren når nivån 99,4 meter över havet under perioden 1 mars – 31 augusti, införs bevattningsförbud samt att dricksvatten inte säljs till icke-abonnenter.
  • När Tisaren når nivån 99,6 meter över havet upphävs bevattningsförbud.

Sommaren 2018

Som ni säkert har lagt märke till har vi haft den torraste och varmaste maj månad sedan mätningarna började. Det har så klart också påverkat vattennivån i Tisaren.

Nu har vi tyvärr nått 99,70 och vi vill uppmana alla som använder kommunalt dricksvatten att vara sparsamma och tänka över sin vattenförbrukning.

Vi har inte nått nivåerna för bevattningsförbud än, men vi vill vara proaktiva och informera om hur det ser ut just nu och vad alla kan göra så att det inte uppstår vattenbrist igen. Med er hjälp kommer det kanske aldrig så långt att det ska bli ett bevattningsförbud igen.

Tänk på att vara rädd om vårt vatten!

• Tvätta och diska fulla maskiner
  • Jobba inte under rinnande vatten
  • Duscha istället för att bada
  • Duscha snabbt och stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar dig