Uppvaktning på Folkets Hus

Måndagen den 18 december hölls 2017 års sista sammanträde i kommunfullmäktige. I samband med detta uppmärksammades medarbetare som arbetat 25 år inom kommunen, ungdomsledarstipendiat och kulturpristagare.

25-åringar

Av 13 st inbjudna kom 11 st medarbetare till Folkets Hus denna afton för att njuta av en god middag, tillagad och serverad av elever och lärare vid JN-gymnasiet och Virginska skolan, samt ta emot minnesgåva och blommor.

Ungdomsledarstipendiat

Magnus Claesson, Ekeby IF, tilldelades årets ungdomsledarstipendium för ledare över 25 år.

Ungdomsledarstipendiater

Magnus Claesson, Ekeby IF

Med sin vilja och ett engagemang utöver det vanliga har Magnus arbetat för att ge så många ungdomar som möjligt en aktiv fritid. Han har sett till att alla som vill både kan och får vara med - det viktigaste är att ha roligt tillsammans. Hans arbete med bland annat skolinnebandy och olika samarbetspartners har gett föreningen en god ungdomsverksamhet för både flickor och pojkar. Magnus är inte en ledare endast för ett lag, utan för en hel förening och han fortsätter att driva föreningen framåt.

Kulturpristagare 2017

Jonas Classon och Svenska Skoindustrimuseet tilldelades årets kulturpris.

Anders Johansson, kulturpristagaren 2016

Jonas Classon

Jonas är en ung naturfotograf född 1997, uppvuxen och boende i Kumla. Han har sedan tidig ålder ett stort naturintresse och som 13-åring blev fotografering av djur och natur hans stora intresse. Med åren har intresset för fåglar ökat och tar numera platsen som huvudmotiv. Han har också gjort en del naturfilm.

Motiven finns ofta i närmiljöer som Kvismaren, Oset och Tysslingen där han ibland får tillbringa lång tid för att invänta rätt tillfälle för det perfekta resultatet. Men han söker också nya motiv och miljöer på resor runt om i Norden.

Han har haft egna utställningar på Kumla bibliotek och deltagit i Konstslingan. Under 2017 har han vid några tillfällen också haft fotoutställningar på Marieberg Galleria, den senaste nu i november - Fåglar i vått och torrt.

Jonas gör många fotojobb för Nerikes Allehanda, är nominerad till ungdomspriset i Örebrogalan 2018 och kam till final i Nordic Nature Photo Contest 2017.

Inför 2018 har han tagit fram en naturkalender till försäljning - Fågelvägen genom året - med bilder och berättelser från Skåne till Härjedalen, men mestadels från Närke.

Jonas kommer förhoppningsvis gå vidare med sitt fotointresse och det är inte en alltför djärv chansning att vi kommer att se honom deltaga i större fotosammanhang framöver.

Svenska Skoindustrimuseet

Skoindustrimuseet invigdes 1986 med intentionen att bevara och informera om skoindustrin som är en viktig del i Kumlas och regionens historia. Under mitten av 1900-talet då skoindustrin blomstrade som mest var Närke och Kumla Sveriges absoluta skocentrum.

Museet finns i skofabriken Bentarskors lokaler på Sveavägen i Kumla. När fabriken på 80-talet slog igen portarna och skoarbetarnagick hem lämnades allt i befintligt skick och museet är idag det enda skoindustrimuseet i norra Europa med egen tillverkning av skor. Som besökare kan man följa tillverkningen från skinn till färdig sko. Skorna säljs sedan i museets egen butik, skoaffären Svea.

Museet har generösa öppettider och tar årligen emot många turistbussar men också skolklasser där man under besöket pedagogiskt visar skotillverkning och berättar om skoindustrins betydelse för Kumla.

För att föra hantverkets skotillverkning vidare anordnar museet kurser där man kan tillverka sina egna skor med handledning av skomakare. Kurserna har blivit mycket populära och kön till kurserna är lång.

Skoindustrimuseet tilldelades 2017 utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum av Arbetets Museum "för att ha tagit ansvar för ortens industrihistoria och skapat en plats som på ett pedagogiskt och levande sätt visar skoindustrins historia och ser till att en ny generation blir delaktig i och får förståelse för skoindustrins historia".