Kumla kommun mottog stipendium från Officerskåren

Utdelning av stipendium

Kumla kommun fick idag ta emot 2017 års stipendium ur Löjtnant Carl Carlssons minnesfond.

Kumla kommun fick idag besök av Anders Domhagen och Jens Stellansson, från Livregemantets Grenadjärers Officerskår, för utdelning av 2017 års stipendium ur Löjtnant Carl Carlssons minnesfond. Gåvan som Kumla kommuns fick var ett antal exemplar av boken om Bielkemässen.

Motivering

I år, 100 år efter fondens instiftande, till Kumla för kommunens insatser för Bielkemässens bevarande och därmed för officerskårens fromma.

Om stipendiet

Carl Carlsson föddes den 13 december 1891 i Kumla. Han tog sin studentexamen 1910 och sin reservofficersexamen 1912. Han var underlöjtnant och sedan löjtnant inom I3 samt krigstjänstgjorde i både Örebro och Nyköping. Den 25 maj 1917 omkom Carl i en trafikolycka.

Till minne av sin son överlämnade grosshandlare Per Johan Carlsson 30 000 kr till I3 och att av kåren fonderas under namnet "Löjtnant Carl Carlssons minnesfond". Det relativa värdet av 1917 års 30 000 kr kan jämföras med att år 1917 var en överstes årslön 10 000 kr. En löjtnants årslön var 2 000 kr. En furirs årslön var 1 500 kr. Ett kg smör kostade 1,15 kr. En liter grädde kostade 30 öre. En årsprenumeration på Svenska Dagbladet kostade 18 kr.

I gåvobrevet står att "Årliga räntan av denna fond skall, med undantag av 10% därav som årligen skall läggas till fonden, varje år å min sons födelsedag den 13 december utdelas till en, högst tre, av regementets officerare". Efter hand fattades kårbeslut innebärande en vidgning av kretsen möjliga kandidater.