Sammanfattning
Årets resultat: +33 miljoner kronor
Årets resultat 2024 för Kumla kommun blev ett överskott på 33 miljoner kronor. Det var drygt 28 miljoner mer än budgeterat men mindre än förra årets 95,6 miljoner (just. resultat 2023 103 mkr). Resultatet uppgick till 2 procent av kommunens skatteintäkter och statsbidrag.
Nämnderna bidrog tillsammans med drygt 15 miljoner till överskottet, där kommunstyrelsen stod för ett plus på drygt 26 miljoner, följd av finansförvaltningen (+13 miljoner).
Skatteintäkter och generella statsbidrag ökade med 43 miljoner (1,2 procent). Verksamhetens övriga intäkter ökade med 12 miljoner (3 procent). En stor del kom från taxor och avgifter som ökade med 20 miljoner, främst inom VA och avfall. Försäljning av verksamhet och tjänster ökade med 12 miljoner och försäljning inom exploatering med 7 miljoner. Bidrag från bland annat staten minskade i stället med 20 miljoner.
Kostnaderna ökade med 64 miljoner till 1,6 miljarder vilket var 3 procent. Det var dock en betydligt mindre ökning än förra årets 137 miljoner (8 procent). Personalkostnaderna ökade med 101 miljoner (8,3 procent).
Resultaten för nämnderna
Kommunstyrelsens stora överskott berodde liksom förra året på den outnyttjade budgeten för oförutsedda kostnader. Socialnämnden redovisade ett överskott på 3,6 miljoner trots stora kostnadsökningar för det nya vård- och omsorgsboendet Kungsparken. Myndighetsnämnden och fritidsnämnden lämnade mindre överskott, medan nämnd för livslångt lärande lämnade ett underskott på 9,0 miljoner, där grundskolan och gymnasiet stod för merparten av underskottet på grund av fler elever. Samhällsbyggnadsnämnden redovisade ett underskott på 6,3 miljoner, återigen var de främsta orsakerna ökade kostnader för fastighetsunderhåll, belysningsunderhåll och drift.
Samma måluppfyllelse som förra året
År 2024 var andra året då kommunen tillämpade sin nya definition av god ekonomisk hushållning. Målstrukturen omfattar fem strategiska områden med ett antal uppföljningsmått: Ekonomi (6 mått), medarbetare (4 mått), demokrati och dialog (6 mått), service och tillgänglighet (11 mått), samt kvalitet i kärnverksamheterna (27 mått).
Efter två år med den nya modellen går det att jämföra 2024 med 2023, och måluppfyllelsen var nästan exakt samma, 62,5 procent mot 62,3 procent 2023. De strategiska områdena är viktade så att exempelvis kvalitet i kärnverksamheterna får större tyngd eftersom det området har störst betydelse för god ekonomisk hushållning. Kumla nådde 5 mål inom ekonomi, 2 inom medarbetare, 1 inom demokrati och dialog, 3 inom service och tillgänglighet och 17 inom kvalitet i verksamheterna.
Nämndernas måluppfyllelse varierade och de har även olika antal uppföljningsmått. Här redovisas några av de mått som uppfyllde målet:
- Kommunens resultatmål (1,2% av skatter och statsbidrag*)
- Nämndernas samlade resultat (+15 mkr)
- Energieffektivisering i kommunens lokaler och verksamheter (4,5 %)
- Andel som tycker att parkerna sköts bra i kommunen (91 %)
- Antal barn och unga som varit placerade på HVB-hem (5)
- Andel som tycker att det går bra att förena vuxenstudier med annan sysselsättning (90 %)
- Antal besök på Ung fritids mötesplatser (12 951)
- Nöjdhet med bibliotekets aktiviteter (100 %)
- Deltagartillfällen i idrottsförening, antal per invånare 7–20 år (28)
- Andelen som gått från arbetsmarknadsverksamhet till studier eller arbete (28 %)
- Andel heltidsarbetande av kommunens anställda (91 %)
* Denna andel är då man räknat bort jämförelsestörande poster.
Turbulens i omvärlden och ökad beredskap
Det råder fortsatt stor oro i omvärlden, utöver kriget i Ukraina har det tillkommit orosmoment kring USA:s agerande när det gäller såväl handelstullar som engagemanget i Nato, och hur omvärlden, bland annat Europa, svarar på detta. Klart är att såväl EU som Sverige ser sig nödgade att öka försvarsförmågan och beredskapen. För kommunerna innebär det krav på att ta större ansvar för beredskap och krisorganisation, och Kumla har under året arbetat med sin krigs[1]organisation och att krigsplacera anställda. Nerikes Brandkår har också börjat bygga upp en organisation för räddningstjänst under krig.
Cyberattacker är en del i dessa utmaningar, vilket Kumla märkte under hösten då en cyberattack ledde till nedstängning av kommunens alla system. Även om inflationen mattats av har priser och kostnader stannat på en hög nivå vilket har påverkat såväl kommunernas kostnader som hushållens köpkraft och konsumtion. För Kumla visar det en styrka att trots ekonomiskt tuffa tider kunna redovisa ett positivt resultat och fortsatta investeringar.
Befolkning och byggande - två större företagsetableringar
Befolkningen i Kumla ökade med 165 invånare, till 22 681 invånare vid årets slut.
Två större företagsetableringar är på gång, som väntas ger många nya arbetstillfällen. Dels togs första spadtaget för Solars nya logistikcenter i Via, dels startade Vossloh bygget av en ny fabrik i Ralaområdet.
Arbete pågår med detaljplaner för nya bostäder i Solbacka, Kajan och Kumla Ekeby. Kommunen har också börjat med ett planprogram för Brändåsen. Dessutom färdigställdes 13 enbostadshus och tre radhus. Radhusen tillhör den första etappen av totalt 15 radhus som MOFO kommer att bygga på kvarteret Roten i Gröna Sörby. Försäljningen har startat och inflyttning är planerad till våren 2025.
Bygget av Regnbågens förskola har tagit fart och är klar för inflytt i början av 2025 och det första spadtaget togs för den nya förskolan Nyfiken. Bygget av nya Malmens skola startade under hösten.
Händelser i verksamheterna - ny projektenhet och fler vårdplatser
2024 tog kommunen över ansvaret för återvinningsstationer och insamling vid fastigheter. Varje hus kommer så småningom att få två kärl med fyra fack vardera för att sortera sitt avfall.
Det nya vård- och omsorgsboendet Kungsparken öppnade ytterligare 18 platser. Socialförvaltningen införde nya projekttjänster som seniorlots och anhörigstödjare, för att arbeta mer förebyggande och individbaserat.
Samhällsbyggnadsförvaltningen bildade den nya projektenheten, som ska driva på aktuella bygg- och anläggningsprojekt så att de löper på effektivt.

Sörby sportcenter
Kultur och fritid – invigning av skatepark och sportcenter
Kumla är en kommun som är rik på aktiviteter, kultur och naturupplevelser för alla åldrar och intressen. I början av sommaren invigdes den efterlängtade skateparken i Kumlaby tillsammans med Ung fritid vid 692-festivalen, vilket också blev starten för årets Sommar i Kumla.
En annan invigning var Sörby sportcenter med både stor inomhushall och en multiarena utomhus för flera sporter.
2024 köpte kommunen in två större konstverk, skulpturen V70 XIII som utgör en del av Konst på Hög, och Lanterna som finns vid Sörby sportcenter.
Hållbarhet och digitalisering – solceller och cyberattack
Höstens cyberangrepp ledde till både merarbete och kostnader för alla förvaltningar. Angreppet visar hur viktigt det är att stärka även den digitala beredskapen och säkerheten – och att behålla och kunna gå över till ”analoga” rutiner.
När det gäller miljömässig och social hållbarhet arbetar kommunen med en rad olika åtgärder och projekt, från energieffektivisering, våtmarksprojekt och solceller på de nya förskolorna till trygghetsskapande åtgärder, suicidprevention och läsfrämjande samverkan.