Att hålla avstånd är att visa omtanke. Kom ihåg - håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom!

Fakta om Kumla

Här kan du läsa lite kort om Kumla som kommun men också se mandatfördelningen samt intäkternas och kostnadernas fördelning under 2020.

Målade händer

Kumla är en blomstrande kommun med närmare 21 900 invånare och som tillhör Örebro län. Förutom centralorten Kumla ingår tätorterna Ekeby, Hällabrottet, Kvarntorp, Sannahed och Åbytorp.

I centrala Kumla är torget den självklara samlingspunkten och mötesplatsen, härifrån är det nära till allt. Visste du att Kumla har ett av Sveriges vackraste bibliotek, berömt för sitt stora utbud och många evenemang? I Kvarntorp finner du Konst på Hög som är en konstutställning belägen 100 meter över närkeslätten och utnämnt till Sveriges märkligaste besöksmål.

Gillar man att bada så är Djupadalsbadet det självklara valet. Strax intill ligger vår fantastiska stadspark med Kumla Sjöpark och Sjöparkens växthus. Vi erbjuder även speedway i absolut toppklass och fyra unika museum, bland annat norra Europas enda skoindustrimuseum.

Precis som övriga kommuner i landet är Kumla kommun en politisk styrd organisation som består av kommunfullmäktige, kommunstyrelse, nämnder, förvaltningar och bolag. Beroende på vilket område det gäller fattar politkerna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller kommunens nämnder beslut i olika frågor. Kommunens förvaltningar har sedan i uppgift att verkställa de beslut som politikerna fattar.

Förvaltningarna består av omkring 2 100 anställda som tillsammans ansvarar för att kommunens verksamheter fungerar.

Mandatfördelning 2018-2022

Mandatfördelning


Socialdemokraterna

15

Moderaterna

8

Sverigedemokraterna

7

Liberalerna

5

Centerpartiet

4

Kristdemokraterna

3

Vänsterpartiet

2

Miljöpartiet

1

Intäkternas fördelning

Intäkternas fördelning


Taxor och avgifter

5,7 %

Bidrag från staten

8,9 %

Skatteintäkter

55,6 %

Generella statsbidrag och utjämning

21,3 %

Övriga intäkter

8,5 %

Kostnadernas fördelning

Kostnadernas fördelning


Personal

63,2 %

Köp av verksamhet

11,2 %

Avskrivningar

4,1 %

Externa hyror

3,1 %

Övriga kostnader

18,4 %