Förtidsröstning

Mellan 22 maj och 9 juni går det att förtidsrösta. I Kumla kommun går det att förtidsrösta på biblioteket under alla de dagarna. Det finns även möjlighet att förtidsrösta på några andra platser i kommunen. För den som behöver hjälp med att rösta går det att beställa ambulerande röstmottagning.

Den som inte kan eller vill rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet.

Varje dag som röstningen pågår ska minst en lokal i varje kommun vara öppen. Under valdagen ska en röstningslokal vara öppen under samma tider som vallokalerna är öppna, det vill säga för val till Europaparlamentet mellan 8.00–21.00 och för val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige mellan 8.00–20.00.

För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.

Kom ihåg att ta med ditt röstkort och id-handling.

Lokaler för förtidsröstning i Kumla kommun

I samband med EU-valet 2024 går det att förtidsrösta på Kumla bibliotek. Vid två tillfällen kommer även biblioteksbussen användas som förtidsröstningslokal.

Förtidsröstningslokal Kumla bibliotek

Förtidsröstningskanalen är öppen samma tider som bibliotekets ordinarie öppettider.

Biblioteket (Parkgatan 14)

Dag

Tid

Måndag

8.00–19.00

Tisdag

8.00–20.00

Onsdag

8.00–19.00

Torsdag

8.00–19.00

Fredag

8.00–18.00

Lördag

10.00–14.00

Söndag

12.00–16.00

Avikande öppettider förtidsröstningslokal Kumla bibliotek:

  • Onsdag 5 juni klockan 8.00–17.00
  • Torsdag 6 juni (nationaldagen) klockan 12.00–16.00
  • Söndag 9 juni (valdagen) klockan 8.00–21.00

Vidare information finns på val.se Länk till annan webbplats..

Förtidsröstningslokal biblioteksbussen

Vid två tillfällen kommer biblioteksbussen användas som röstningslokal.

Ambulerande röstmottagning

Personer som inte själva kan ta sig till en vallokal eller kan rösta med hjälp av bud kan få hjälp av ambulerande röstmottagarna. Då åker två röstmottagare hem till väljaren. Det går att anlita ambulerande röstmottagare under hela perioden förtidsröstning är möjlig. Beställning på valdagen behöver komma in senast 12.00.

Ambulerande röstmottagare kan anlitas för uppdrag genom att kontakta valkansliet via telefon eller mejl. För att kunna förtidsrösta med hjälp av ambulerande röstmottagare behöver du ha ditt röstkort.

Kontakt, valkansliet: valnamnd@kumla.se, 019-58 68 88.

Vård- och omsorgsboenden

På vård- och omsorgsboendena Kungsparken, Akvarellen, Bataljonen och Hemgården kommer röstning via ambulerande röstmottagare samordnas tisdag 28 maj. Mer information delges boende.

Anstalten

Intagna på Kumlaanstalten ges möjlighet att förtidsrösta där. Den röstningslokalen är inte öppen för andra väljare.