Kultur och fritid

Senast uppdaterad 2020-04-03 kl. 18:00

Påsklovstips - utomhus, när du vill och helt kostnadsfritt!

Påsklovet är här och visst kommer det att bli ett annorlunda lov i och med coronavirusets framfart. Men det betyder inte att vi inte kan vistas utomhus och aktivera både kroppen och knoppen - tvärtom är det bara positivt för oss alla!

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus för att främja den goda folkhälsan. Vi har därför tagit fram påsklovstips för alla barn och unga i Kumla, där aktiviteterna sker utomhus, när man vill och helt kostnadsfritt!

Samtliga utomhusaktiviteter finns på www.visitkumla.se/påsklovlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta hand om er och välkommen ut - och njut!

Senast uppdaterad 2020-04-02 kl. 13:55

Samtliga evenemang på biblioteket ställs in

Kommunens kulturavdelning ställer in samtliga evenemang och träffar på biblioteket tills vidare. Även invigningen av den nya Biblioteksbussen flyttas fram till hösten.

Senast uppdaterad 2020-04-02 kl. 13:30

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer för att undvika smittspridningen av Covid-19. Vi har tagit till oss det senaste direktivet och vidtagit lämpliga åtgärder, både för er och vår skull.

  • Vi håller medvetet ett längre avstånd till varandra. För att undvika trängsel och närkontakt har vi möblerat om och skapat utrymme i våra lokaler, som exempelvis glesare placering av stolar.
  • Där det finns risk för köbildning och samlingar, som vid receptionsdiskar, finns nu uppsatta anslag att hålla 1,5 meter avstånd. Både mellan dig och dem andra i kön men också gentemot personen bakom disken.
  • Även intill receptionsdiskarna, som exempelvis Servicecenter och Biblioteket, finns nu plexiglas uppsatt för att undvika närkontakt mellan dig och personen på andra sidan glaset.

Senast uppdaterad 2020-03-27 kl. 16:50

Kommunens ordinarie verksamhet håller öppet

I och med regeringens beslut, som träder i kraft på söndag 29 mars, om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare vill vi informera om följande:

Kommunens ordinarie verksamheter är öppna som vanligt. Beslutet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket innebär olika typer av publika evenemang och liknande, och gäller alltså inte ordinarie verksamhet på till exempel Djupadalsbadet, biblioteket och våra fritidsgårdar.

Vi ser just nu över vilka allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som kan komma att påverkas av det nya beslutet och vi kommer att kommunicera det under vecka 14.

Senast uppdaterad 2020-03-27 kl. 16:30

Allmänhetens åkning i ishallen slut för säsongen

I och med regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare ställer vi in helgens sista allmänhetens åkning i ishallen. Allmänhetens åkning är därmed avslutad för säsongen.

Senast uppdaterad 2020-03-27 kl. 10:55

Kommunala fritidsgårdar öppna som vanligt

Våra två kommunala fritidsgårdar, Kvisten och Kumlaby, håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varken ungdomar eller personal får komma till fritidsgården om en är sjuk eller har symtom på sjukdom. Både personalen och ungdomarna är ombedda att tvättar händerna ofta och städning av handtag, bord och aktivitetsmaterial sker under öppettiderna.

Vi har anpassat verksamheten utifrån det läge som råder och erbjuder i första hand aktiviteter i mindre grupperingar. Vi håller medvetet ett längre avstånd till varandra i lokalerna och vi kommer att ha verksamhet utomhus så ofta det går beroende på vädret.

Såhär ser verksamheten ut i dagsläget. Det kan förstås komma att ändras om det kommer nya beslut eller rekommendationer.

Senast uppdaterad 2020-03-26 kl. 16:30

Håll dig uppdaterad kring Djupadalsbadet

På Djupadalsbadets hemsida finns nu all information kring verksamheten och aktuella försiktighetsåtgärder samlade. Där hittar du som besökare den senaste informationen och svar på dina frågor.

Djupadalsbadet håller öppet som vanligt, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Klicka här för att komma till informationssidanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-03-25 kl. 12:15

Ändrade lånevillkor och digitala tjänster på biblioteket

Kumla bibliotek utökar bland annat den normala lånetiden till sex veckor och du har även möjlighet att kontakta biblioteket så plockar de ihop böcker till dig, som du eller någon annan kan hämta upp.

Biblioteket erbjuder även flera digitala tjänster för dig som har lånekort, så som e-böcker, e-ljudböcker, dagstidningar och tidsskrifter från hela världen.

Vissa aktiviteter på biblioteket är inställda på grund av Covid19, håll koll på bibliotekets sida här nedan för uppdaterad information.

Läs mer om bibliotekets verksamhet här.öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-03-17 kl. 11:30

Föreläsningen med Tomas Sjödin flyttad till hösten

Föreläsningen "Lita på att det ljusnar" med Tomas Sjödin den 26 mars är flyttad till hösten. Vi återkommer med nytt datum inom kort.

För dig som redan köpt biljett gäller biljetten det nya datumet. Om du inte har möjlighet att komma på föreläsningen det nya datumet så erbjuds återköp på Kumla bibliotek.

Senast uppdaterad 2020-03-17 kl. 09.31

Valborgsfirande och Vårmarknad ställs in i dagsläget

I enighet med regeringens beslut om att förbjuda offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare ställs Valborgsfirandet och Vårmarknaden i Sjöparkens växthus in som det ser ut i dagsläget. Om beslutet från regeringen ändras eller hävs kan evenemangen komma att anordnas. Senast den 15 april kommer vi att lämna besked om dessa två evenemang blir av eller inte.

Senast uppdaterad 2020-03-16 kl. 16.40

Externa evenemang i kommunala anläggningar

Vi arbetar utefter regeringens beslut om att det från och med 12 mars och tills vidare i hela Sverige är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Om ni som extern arrangör planerat ett evenemang med mer än 500 personer så behöver evenemanget ställas in eller skjutas upp. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om ett förbud och inte en rekommendation, med syfte att minska smittspridningen i samhället.

Vägledning vid mindre sammankomster och tillställningar

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med en vägledning för de sammankomster och offentliga tillställningar som inte omfattas av regeringens förbud gällande fler än 500 deltagare. I vägledningen finns allmänna åtgärder för att minska spridningsrisken och en checklista för riskbedömning.

Ta del av vägledningen och checklistan här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är ni som arrangör som ansvarar för riskbedömningen av evenemanget.

Senast uppdaterad 2020-03-13 kl. 15.35

Inställda träffar för väntjänsten

Vårens träffar för pensionärernas väntjänst i Kumla är inställda.

Senast uppdaterad 2020-03-12 kl. 15.15

Evenemang arrangerade av Kumla kommun

Vi arbetar med att se över kommande evenemang som arrangeras av Kumla kommun. Vi inväntar det nationella underlaget för hur arrangörer för mindre evenemang ska tänka framåt.

Kvarngårdsträffarna för äldre, som inträffar på fredagar, kommer att ställas in. Detta gäller i dagsläget till och med den 30 april.

Djupadalsbadet

Alla träningspass som riktar sig till äldre (seniorpass) ställs in. Detta gäller i dagsläget till och med den 30 april.