Vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att minska smitt­spridningen av corona­viruset

Kultur och fritid

Senast uppdaterad 2020-09-22

Föreläsningen med Tomas Sjödin 8 oktober

Föreläsningen "Lita på att det ljusnar", med Tomas Sjödin skulle ha varit i våras, men blev framflyttat till hösten. Nytt datum är torsdag 8 oktober kl. 18.30 i Johanneskyrkan.

Biljetter köper du på Kumla bibliotek (begränsat antal platser). Biljettpris är 50 kr. Om du köpte biljett till vårens föreläsning som blev inställd, så går det bra att byta in den biljetten mot en ny, så länge det finns biljetter kvar. I annat fall får du pengarna tillbaka. Kom in till oss på biblioteket så hjälper vi dig.

Följ föreläsningen digitalt

Du kan även följa föreläsningen digitalt hemifrån, då behövs ingen biljett. Länk till detta kommer senare.

Det finns även möjlighet att följa sändningen digitalt från biblioteket. Till detta behöver du en biljett för att säkra din plats, då det är begränsat antal platser. Dessa biljetter är kostnadsfria och hämtas på Kumla bibliotek.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Plats och antal biljetter kan komma att ändras om förändringar sker i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Se aktuell information på www.visitkumla.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt bibliotekets Facebook.

Senast uppdaterad 2020-09-04

Väntjänstens träffar startar upp igen

Nu startar Väntjänsten upp sina träffar igen, men med ett begränsat antal deltagare. Varje träff måste förbokas, för att säkra din plats.

Klicka här för att ta del av höstens program och för att förboka din plats.

Senast uppdaterad 2020-08-26

Evenemang på biblioteket under hösten

Vår avsikt är att genomföra alla höstens planerade programpunkter på Kumla bibliotek. Beroende på Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan detta dock komma att göras på alternativt sätt, exempelvis med ett begränsat antal deltagare som måste sitta utspridda i föreläsningslokalen. Då gäller max 30 personer.

Det kan också bli fråga om att ersätta de vanliga föreläsningarna med digitala som man kan följa via internet. Endast i undantagsfall kommer vi att ställa in.

Gratisbiljetter till samtliga föreläsningar finns att hämta på Kumla bibliotek en vecka innan det aktuella datumet. Uppdaterad information kommer att finnas på visitkumla.se, affischer, annonser samt sociala medier (Facebook och Instagram).

Klicka här för att komma till alla evenemang och aktiviteter som sker på Kumla bibliotek under hösten.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-05-21

Enkelriktat i Trappan upp till Kvarntorpshögen

I och med Covid19 ber vi er besökare och motionärer att endast gå uppför Trappan och sedan gå bilvägen ner. Detta för att undvika närkontakt med varandra när ni möts i Trappan. Tänk också på att hålla avstånd till varandra när ni går uppför.
Det är viktigt att hålla avståndet till varandra, både inom- och utomhus, för att förhindra smittspridning, och att stanna hemma när du har symtom på sjukdom. Tänk också på att hosta och nysa i armvecket.

Senast uppdaterad 2020-05-14

Inställda träffar för väntjänsten

Väntjänstens träffar för pensionärer i Kumla är inställda tills vidare. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi öppnar upp träffarna igen när rekommendationerna upphävs.

Senast uppdaterad 2020-05-05

Midsommarfirandet och Veteranbils- och hantverksträffen i Sannahed inställda

Kumla-Sannaheds hembygdsförening meddelar att de beslutat att ställa in det traditionella midsommarfirandet på midsommarafton i Sannahed. De ställer även in Veteranbils- och hantverksträffen i Sannahed, som skulle ha ägt rum 1 juli.

Senast uppdaterad 2020-05-04

Riksidrottsförbundets kompensationsstöd till föreningar

RF-SISU Örebro län bjuder in länets föreningar till en genomgång av ansökningsprocessen av kompensationsstödet från Riksidrottsförbundet på 500 miljoner. Det är kort ansökningstid för stödet, som ska vara inne senast 15 maj.

Genomgången av stödet sker digitalt på följande tider (ingen föranmälan krävs):

  • Tisdag 5 maj kl. 18.00
  • Torsdag 7 maj kl. 15.00

Klicka på länken nedan för att komma till den digitala genomgången:

https://www.rfsisu.se/orebrolan/Kalender/?year=2020&month=5länk till annan webbplats

Senast uppdaterad 2020-04-30

Nationaldagsfirandet 6 juni ställs in

Med anledning av Covid19 och regeringens beslut, om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, ställer vi in Nationaldagsfirandet vid Kumlasjön lördag 6 juni.

Vi kommer istället att sända en digital Nationaldagshälsning.

Senast uppdaterad 2020-04-24

Utomhusträning på Djupadalsbadet

Djupadalsbadet erbjuder flera olika träningspass utomhus, för att främja rörelse och aktivitet. Passen sker i mindre grupper om max tio personer.

Läs mer om samtliga aktiviteter här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-04-15

Valborgsfirandet och vårmarknaden i Sjöparkens växthus ställs in

Med anledning av Covid19 och regeringens beslut, om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, ställer vi in Valborgsfirandet i Kumla stadspark den 30 april samt Vårmarknaden i Sjöparkens växthus den 10 maj.

Senast uppdaterad 2020-04-15

Härlig, och ansvarsfull, träning på våra utegym

Fortsatt fysisk aktivitet utomhus hör till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och här passar våra utegym väl in. De finns på tre platser runt om i Kumla; i stadsparken, i Viaskogen och nedanför Kvarntorpshögen.

Tänk dock på att det är viktigt att stanna hemma när du har symtom på sjukdom och att hålla avståndet till andra som också tränar.

Senast uppdaterad 2020-04-14

Vi påbörjar planeringen av sommarlovsprogrammet

I år är förutsättningarna för sommarlovsprogrammet lite annorlunda och vi alla befinner oss i en oviss tid i och med Coronavirusets framfart. Vi kommer, som det ser ut idag, att ta fram ett sommarlovsprogram med tips på aktiviteter för barn och ungdomar i Kumla att sysselsätta sig med under sommarlovet. I år behöver vi dock alla ta hänsyn till Coronaviruset och följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med.

Riskbedömning av aktiviteterna

Vi vill att alla som önskar anmäla aktivitet till lovprogrammet har gjort en riskbedömning av aktiviteten innan. Vår förhoppning är att så många som möjligt har möjlighet att bidra med aktiviteter, det är viktigare än någonsin just nu. Det är många barn och ungdomar som kommer att stanna hemma under hela lovet och begreppet ”Hemester” har nog aldrig varit så aktuellt som nu.

Vi följer förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de uppmuntrar till fortsatt fysisk aktivitet, främst utomhus om det är möjligt, för att främja folkhälsan hos oss alla.

Läs mer om sommarlovsprogrammet, Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ta del av mallen för riskbedömning här.

Senast uppdaterad 2020-04-03

Påsklovstips - utomhus, när du vill och helt kostnadsfritt!

Påsklovet är här och visst kommer det att bli ett annorlunda lov i och med coronavirusets framfart. Men det betyder inte att vi inte kan vistas utomhus och aktivera både kroppen och knoppen - tvärtom är det bara positivt för oss alla!

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus för att främja den goda folkhälsan. Vi har därför tagit fram påsklovstips för alla barn och unga i Kumla, där aktiviteterna sker utomhus, när man vill och helt kostnadsfritt!

Samtliga utomhusaktiviteter finns på www.visitkumla.se/påsklovlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta hand om er och välkommen ut - och njut!

Senast uppdaterad 2020-04-02

Samtliga evenemang på biblioteket ställs in

Kommunens kulturavdelning ställer in samtliga evenemang och träffar på biblioteket tills vidare. Även invigningen av den nya Biblioteksbussen flyttas fram till hösten.

Senast uppdaterad 2020-04-02

Nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya rekommendationer för att undvika smittspridningen av Covid-19. Vi har tagit till oss det senaste direktivet och vidtagit lämpliga åtgärder, både för er och vår skull.

  • Vi håller medvetet ett längre avstånd till varandra. För att undvika trängsel och närkontakt har vi möblerat om och skapat utrymme i våra lokaler, som exempelvis glesare placering av stolar.
  • Där det finns risk för köbildning och samlingar, som vid receptionsdiskar, finns nu uppsatta anslag att hålla 1,5 meter avstånd. Både mellan dig och dem andra i kön men också gentemot personen bakom disken.
  • Även intill receptionsdiskarna, som exempelvis Servicecenter och Biblioteket, finns nu plexiglas uppsatt för att undvika närkontakt mellan dig och personen på andra sidan glaset.

Senast uppdaterad 2020-03-27

Kommunens ordinarie verksamhet håller öppet

I och med regeringens beslut, som träder i kraft på söndag 29 mars, om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare vill vi informera om följande:

Kommunens ordinarie verksamheter är öppna som vanligt. Beslutet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket innebär olika typer av publika evenemang och liknande, och gäller alltså inte ordinarie verksamhet på till exempel Djupadalsbadet, biblioteket och våra fritidsgårdar.

Vi ser just nu över vilka allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som kan komma att påverkas av det nya beslutet och vi kommer att kommunicera det inom kort.

Senast uppdaterad 2020-03-27

Allmänhetens åkning i ishallen slut för säsongen

I och med regeringens beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare ställer vi in helgens sista allmänhetens åkning i ishallen. Allmänhetens åkning är därmed avslutad för säsongen.

Senast uppdaterad 2020-03-27

Kommunala fritidsgårdar öppna som vanligt

Våra två kommunala fritidsgårdar, Kvisten och Kumlaby, håller öppet som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varken ungdomar eller personal får komma till fritidsgården om en är sjuk eller har symtom på sjukdom. Både personalen och ungdomarna är ombedda att tvättar händerna ofta och städning av handtag, bord och aktivitetsmaterial sker under öppettiderna.

Vi har anpassat verksamheten utifrån det läge som råder och erbjuder i första hand aktiviteter i mindre grupperingar. Vi håller medvetet ett längre avstånd till varandra i lokalerna och vi kommer att ha verksamhet utomhus så ofta det går beroende på vädret.

Såhär ser verksamheten ut i dagsläget. Det kan förstås komma att ändras om det kommer nya beslut eller rekommendationer.

Senast uppdaterad 2020-03-26

Håll dig uppdaterad kring Djupadalsbadet

På Djupadalsbadets hemsida finns nu all information kring verksamheten och aktuella försiktighetsåtgärder samlade. Där hittar du som besökare den senaste informationen och svar på dina frågor.

Djupadalsbadet håller öppet som vanligt, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Klicka här för att komma till informationssidanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-03-25

Ändrade lånevillkor och digitala tjänster på biblioteket

Kumla bibliotek utökar bland annat den normala lånetiden till sex veckor och du har även möjlighet att kontakta biblioteket så plockar de ihop böcker till dig, som du eller någon annan kan hämta upp.

Biblioteket erbjuder även flera digitala tjänster för dig som har lånekort, så som e-böcker, e-ljudböcker, dagstidningar och tidsskrifter från hela världen.

Vissa aktiviteter på biblioteket är inställda på grund av Covid19, håll koll på bibliotekets sida här nedan för uppdaterad information.

Läs mer om bibliotekets verksamhet här.öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2020-03-17

Föreläsningen med Tomas Sjödin flyttad till hösten

Föreläsningen "Lita på att det ljusnar" med Tomas Sjödin den 26 mars är flyttad till hösten. Vi återkommer med nytt datum inom kort.

För dig som redan köpt biljett gäller biljetten det nya datumet. Om du inte har möjlighet att komma på föreläsningen det nya datumet så erbjuds återköp på Kumla bibliotek.

Senast uppdaterad 2020-03-17

Valborgsfirande och Vårmarknad ställs in i dagsläget

I enighet med regeringens beslut om att förbjuda offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare ställs Valborgsfirandet och Vårmarknaden i Sjöparkens växthus in som det ser ut i dagsläget. Om beslutet från regeringen ändras eller hävs kan evenemangen komma att anordnas. Senast den 15 april kommer vi att lämna besked om dessa två evenemang blir av eller inte.

Senast uppdaterad 2020-03-16

Externa evenemang i kommunala anläggningar

Vi arbetar utefter regeringens beslut om att det från och med 12 mars och tills vidare i hela Sverige är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Om ni som extern arrangör planerat ett evenemang med mer än 500 personer så behöver evenemanget ställas in eller skjutas upp. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om ett förbud och inte en rekommendation, med syfte att minska smittspridningen i samhället.

Vägledning vid mindre sammankomster och tillställningar

Den 13 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med en vägledning för de sammankomster och offentliga tillställningar som inte omfattas av regeringens förbud gällande fler än 500 deltagare. I vägledningen finns allmänna åtgärder för att minska spridningsrisken och en checklista för riskbedömning.

Ta del av vägledningen och checklistan här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det är ni som arrangör som ansvarar för riskbedömningen av evenemanget.

Senast uppdaterad 2020-03-12

Evenemang arrangerade av Kumla kommun

Vi arbetar med att se över kommande evenemang som arrangeras av Kumla kommun. Vi inväntar det nationella underlaget för hur arrangörer för mindre evenemang ska tänka framåt.

Kvarngårdsträffarna för äldre, som inträffar på fredagar, kommer att ställas in. Detta gäller i dagsläget till och med den 30 april.

Djupadalsbadet

Alla träningspass som riktar sig till äldre (seniorpass) ställs in. Detta gäller i dagsläget till och med den 30 april.