Vårt vatten

Det goda vattnet i våra kranar är en självklarhet för oss alla i Kumla kommun, men våra vattenresurer är inte oändliga. Därför måste vi hushålla med vattnet och inte slösa med det i onödan.

Sommaren 2017 var en torr sommar då vi i Kumla kommun hade en sommar med extremt låga vattennivåer som ledde till bevattningsförbud.

I samband med detta antog kommunfullmäktige följande:

  • När vattennivån i Tisaren är sjunkande och når nivån 99,70 meter över havet uppmanas abonnenter till att vara sparsamma med sin dricksvattenförbrukning.
  • När Tisaren når nivån 99,40 meter över havet under perioden 1 mars – 31 augusti, införs bevattningsförbud samt att dricksvatten inte säljs till icke-abonnenter.
  • När Tisaren når nivån 99,60 meter över havet upphävs bevattningsförbud.

Tänk på att vara rädd om vårt vatten!

  • Tvätta och diska fulla maskiner
  • Jobba inte under rinnande vatten
  • Duscha istället för att bada
  • Duscha snabbt och stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar dig

Här sker en veckovis rapportering av rådande vattenläge i Tisaren.

Rapportering sommaren 2020

Onsdag 2 september


I dag mäter Tisaren 99,54 meter över havet. Vi har passerat augusti som är vår sista kritska månad under året, och den här sommaren behövde vi inte införa bevattningsförbud. Nu slutar vi rapportera nivåerna i Tisaren för den här säsongen.


Onsdag 26 augusti


Nivån i Tisaren är nu 99,55 meter över havet. Nivån har sjunkit något ytterligare och vi fortsätter att uppmana till sparsamhet.


Onsdag 19 augusti


Värmeböljan fortsätter och nivån i Tisaren är idag 99,60 meter över havet. Nivån har sjunkit med 4 cm sedan förra veckan och vi uppmanar till sparsamhet.


Onsdag 12 augusti


Tisarnivån är i dag 99,64 meter över havet. Det varma vädret har bidragit till en avsänkning på 3 cm från förra veckan.


Onsdag 5 augusti


I dag är nivån i Tisaren 99,67 meter över havet och precis som förra veckan bedömmer vi läget stabilt.


Onsdag 29 juli


Dagens nivå är 99,67 meter över havet. Nivån har gått ned några cm senaste veckan, men eftersom det ser ut att fortsätta med varierande sommarväder så bedömmer vi att vi fortfarande har ett stabilt läge.


Onsdag 22 juli


Idag är nivån i Tisaren 99,70 meter över havet. Nivån har legat stabilt under den senaste veckan tack vare lite regn och svalare väder.


Onsdag 15 juli


I dag noterar vi en nivå på 99,69 meter havet för Tisaren. Det går åt rätt håll, men vi befinner oss fortfarande strax under den nivå där vi behöver vara sparsamma.


Onsdag 8 juli


I dag mäter nivån i Tisaren 99,68 meter över havet. Det betyder att vi är under en nivå där vi alla behöver vara sparsamma med vårt vatten.


Onsdag 1 juli


Nivån i Tisaren är denna dag 99,69 meter över havet. Det regn som har kommit de senaste dagarna har varit bra för naturen men mängden har varit för liten.


Vi ber dig som abonnent att vara sparsam med vatten och att inte vattna i onödan.


Onsdag 24 juni


Nivån i Tisaren mäter idag 99,73 meter över havet. Det varma vädret är härligt men det ökar också avdunstningen från Tisaren.