Vårt vatten

Det goda vattnet i våra kranar är en självklarhet för oss alla i Kumla kommun, men våra vattenresurer är inte oändliga. Därför måste vi hushålla med vattnet och inte slösa med det i onödan.

Sommaren 2017 var en torr sommar då vi i Kumla kommun hade en sommar med extremt låga vattennivåer som ledde till bevattningsförbud.

I samband med detta antog samhällsbyggnadsnämnden följande:

  • När vattennivån i Tisaren är sjunkande och når nivån 99,70 meter över havet uppmanas abonnenter till att vara sparsamma med sin dricksvattenförbrukning.
  • När Tisaren når nivån 99,4 meter över havet under perioden 1 mars – 31 augusti, införs bevattningsförbud samt att dricksvatten inte säljs till icke-abonnenter.
  • När Tisaren når nivån 99,6 meter över havet upphävs bevattningsförbud.

Sommaren 2018

Som ni säkert har lagt märke till har vi haft den torraste och varmaste maj månad sedan mätningarna började. Det har så klart också påverkat vattennivån i Tisaren.

Nu har vi tyvärr nått 99,70 och vi vill uppmana alla som använder kommunalt dricksvatten att vara sparsamma och tänka över sin vattenförbrukning.

Vi har inte nått nivåerna för bevattningsförbud än, men vi vill vara proaktiva och informera om hur det ser ut just nu och vad alla kan göra så att det inte uppstår vattenbrist igen. Med er hjälp kommer det kanske aldrig så långt att det ska bli ett bevattningsförbud igen.

Tänk på att vara rädd om vårt vatten!

  • Tvätta och diska fulla maskiner
  • Jobba inte under rinnande vatten
  • Duscha istället för att bada
  • Duscha snabbt och stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar dig

Läget just nu!

Skriv tabellbeskrivning här

Fredag 20 juli


Idag är nivån i Tisaren 99,56 möh. De betyder att nivån har gått ner med 3 cm under senaste veckan. Avsänkningen är lite mindre nu än veckan innan, men fortfarande har vi en markant nedgående trend.

Vi har nu enligt SMHI den torraste sommar sedan 1800 talet. Sommaren är inte över ännu, SMHI:s prognos säger torrt och extremt varmt väder i minst 10 dagar till. Vi kan med andra ord säga att vattennivåerna i Tisaren kommer fortsätta sjunka. Vi kommer tyvärr närmare ett bevattningsförbud för varje dag. Även om det skulle bli svalare och det kommer regn, kommer det att dröja tills nivåerna i Tisaren börja stiga igen.

Spara på vatten för varje liter som vi sparar är vinst. Det finns en hel del bra idéer och tips på nätet för vattenbesparing. Det går att göra en hel del.Fredag 13 juli


Nu är nivån i Tisaren 99,59 meter över havet. Det betyder att nivån har gått ner med 5 cm på en vecka. Det är en betydande sänkning.

Det regn som kom förra veckan träffade Kumla men missade Tisaren. Det är enbart spridda skurar so kommer och de kommer mer sällan. Vi har en exemptionell torka i år som alla vet. SMHI:s hemsida lovar inget regna framöver, men det kommer att bli fortsatta höga temperaturer. Vi har en situation som vi kan klara av om alla hjälper till med att spara vatte.


Fredag 6 juli


Idag är nivån i Tisaren 99,64 meter över havet, vilket betyder att nivån har sjunkit med 5 cm på en vecka. Det är en betydande sänkning, som helt beror på det varma och torra vädret vi har just nu.

Vädret kan vi inte påverka, men vi kan påverka vår egen vattenanvändning. Tänk på hur du använder ditt vatten och hjälp oss och er själva att komma genom torrperioden. SMHI lovar regn nu på lördag och lite på onsdag nästa vecka, vi får hoppas att de har rätt.

 
Skriv tabellbeskrivning här

Måndag 2 juli


Vattennivån i Tisaren är idag 99,66 meter över havet, vilket betyder att vi haft en sänkning med 1 cm per dygn de tre senaste dygnen.

Tänk på att vara fortsatt sparsam med vårt vatten.

 
Skriv tabellbeskrivning här

Fredag 29 juni 2018


Nivån i Tisaren är idag 99,69 meter över havet. Det betyder att nivån än så länge inte har ändrat sig nämnvärt vilket är glädjande!

 

Med tanke på det varma vädret kan vi förvänta oss att nivåerna kommer att sjunka. Enligt SMHI:s prognos för de kommande 10 dagarna är det mycket sol och tyvärr inget regn i sikte.

 

Så tänk på att vara sparsamma med vårt vatten. Undvik att vattna din gräsmatta och låt inte vattnet stå och rinna i onödan. Tack!