Vårt vatten

Det goda vattnet i våra kranar är en självklarhet för oss alla i Kumla kommun, men våra vattenresurer är inte oändliga. Därför måste vi hushålla med vattnet och inte slösa med det i onödan.

Sommaren 2017 var en torr sommar då vi i Kumla kommun hade en sommar med extremt låga vattennivåer som ledde till bevattningsförbud.

I samband med detta antog samhällsbyggnadsnämnden följande:

  • När vattennivån i Tisaren är sjunkande och når nivån 99,70 meter över havet uppmanas abonnenter till att vara sparsamma med sin dricksvattenförbrukning.
  • När Tisaren når nivån 99,4 meter över havet under perioden 1 mars – 31 augusti, införs bevattningsförbud samt att dricksvatten inte säljs till icke-abonnenter.
  • När Tisaren når nivån 99,6 meter över havet upphävs bevattningsförbud.

Tänk på att vara rädd om vårt vatten!

  • Tvätta och diska fulla maskiner
  • Jobba inte under rinnande vatten
  • Duscha istället för att bada
  • Duscha snabbt och stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar dig

Rapportering sommaren 2019

Skriv tabellbeskrivning här

Fredag 26 juli


Trots värmeböljan är nivån i Tisaren 99,84 meter över havet, endast 2 cm avsänkning från förra veckan.


Fredag 19 juli


I dag är Tisarens nivå 99,86 meter över havet. Det är det varma vädret som ökar avdunstningen från Tisaren.


Fredag 12 juli


I dag mäter nivån i Tisaren 99,89 meter över havet. nivån ligger bra och stabilt tack vare det normala sommarvädret. Det är vi tacksamma för.


Fredag 5 juli


Idag mäter nivån i Tisaren 99,90 meter över havet och nivån har legat bra och stabilt de senaste månaderna.

 

Eftersom det har kommit normalt med nederbörd så här långt så är vattenförsörjningen bra detta år.

 

Rapportering sommaren 2018

Skriv tabellbeskrivning här

Fredag 31 augusti


I dag mäter Tisaren 99,46 meter över havet och vi har klarat gränsen för bevattningsförbud.

 

Tisaren ligger fortfarande långt under det normala och vi ber alla att använda dricksvattnet klokt.

 

Nu uppdaterar vi inte den här lägesrapporten mer för den här säsongen.


Fredag 24 augusti


Idag är nivån i Tisaren 99,45 meter över havet. Vilket betyder att avsänkningen fortsätter även om det går långsammare nu.

 

Det regn som kommer fastnar i marken och än så länge tar vegetationen upp en hel del vatten. Dagarna blir kortare och svalare och avsänkningen kommer att minska. När regnet kommer ska det först fylla på grundvattnet innan det blir en stigning av vattennivån.

 

Nu är det 7 dagar kvar till den 31 augusti och med lite tur slipper vi bevattningsförbud. Därmed inte sagt att vi nu kan slösa med vatten, vi har fortfarande låga nivåer och vi vet inte hur hösten, vintern och våren blir.Fredag 17 augusti


Idag är vattennivån i Tisaren fortfarande 99,48 meter över havet. Det betyder att nivån ligger still. Det är positivt och glädjande.

Nu är det svalare och vi har normalt Svenskt varannan-dags-väder, precis så som vi vill ha det. Om den här trenden står sig kommer Tisaren inte under 99,40 meter över havet innan den 31 augusti och vi slipper bevattningsförbudet.

 

Marken är fortfarande torr och tar upp det mesta av regnet som faller men om vädret fortsätter som det är nu kommer tillrinningen till Tisaren sakta men säkert att öka.

 

Men kom ihåg att vi fortfarande har låga nivåer och vi alltid ska vara försiktiga med vatten användningen.


Fredag 10 augusti


Nu är nivån i Tisaren 99,48 meter över havet vilket innebär att den nederbörd som kom för drygt en vecka sedan nu är förbrukad och även lite till.

 

Idag har det regnat över Tisaren och SMHI lovar mer regn i helgen, vilket är glädjande. Vattennivån har minskat med 4 cm på en vecka. Det skulle betyda att med samma avsänkning och inget regn har vi fortfarande två veckor kvar tills vi är nere på 99,40 möh och ett bevattningsförbud.

 

Nu blir nätterna längre, temperaturen går ner och avdunstningen av Tisaren minskar. Hoppet finns kvar att det inte blir ett bevattningsförbud, men det beror på temperaturen och eventuellt regn och vår vattenanvändning.Fredag 3 augusti


Till vår stora glädje fick vi regn över Tisaren förra helgen och nivån steg till 99,54 meter över havet!

 

Det betyder att vi fick vatten som räcker lite drygt en vecka längre än förra prognosen. Det betyder att det fortfarande är ca två veckor kvar till ett bevattningsförbud.

 

Idag är nivån i Tisaren 99,52 meter över havet. Om Tisaren håller sig över 99,40 meter över havet hela augusti, blir det inget bevattningsförbud. Det betyder inte att faran är över, vi har fortfarande låga nivåer och hur hösten och vintern blir vet vi ännu inte. Spara på vatten bör vi alltid göra.


Fredag 27 juli


Idag är nivån i Tisaren 99, 50 möh. Det betyder att vattennivån har minskat med 6 cm sen förra fredagen. Det extremt varma väder har tärt hård på vattennivån.

 

SMHI lovar regn i helgen som vi hoppas på ska komma. Så som vi har förstått det handlar det om regnskurar och inget direkt sammanhängande regn så det kan missa Tisaren om vi har otur.

Från den här nivån är det bara 10 cm kvar innan det tyvärr måste bli bevattningsförbud. Med den här takten är vi där om två veckor. Det finns däremot ingen anledning att inte redan nu börja med att spara vatten.

 

  • Duscha kort, bada inte badkar.
  • Samla sköljvatten (utan medel) för att vattna dina växter med eller använd det att spola toaletten med.
  • Stäng av vattnet när man tvålar in sig. Gör en tävling i familjen om vem som kan tvättar sig fortast :)


Fredag 20 juli


Idag är nivån i Tisaren 99,56 möh. De betyder att nivån har gått ner med 3 cm under senaste veckan. Avsänkningen är lite mindre nu än veckan innan, men fortfarande har vi en markant nedgående trend.

Vi har nu enligt SMHI den torraste sommar sedan 1800 talet.

 

Sommaren är inte över ännu, SMHI:s prognos säger torrt och extremt varmt väder i minst 10 dagar till. Vi kan med andra ord säga att vattennivåerna i Tisaren kommer fortsätta sjunka. Vi kommer tyvärr närmare ett bevattningsförbud för varje dag. Även om det skulle bli svalare och det kommer regn, kommer det att dröja tills nivåerna i Tisaren börja stiga igen.

 

Spara på vatten för varje liter som vi sparar är vinst. Det finns en hel del bra idéer och tips på nätet för vattenbesparing. Det går att göra en hel del.Fredag 13 juli


Nu är nivån i Tisaren 99,59 meter över havet. Det betyder att nivån har gått ner med 5 cm på en vecka. Det är en betydande sänkning.

Det regn som kom förra veckan träffade Kumla men missade Tisaren. Det är enbart spridda skurar so kommer och de kommer mer sällan. Vi har en exemptionell torka i år som alla vet. SMHI:s hemsida lovar inget regna framöver, men det kommer att bli fortsatta höga temperaturer. Vi har en situation som vi kan klara av om alla hjälper till med att spara vatte.


Fredag 6 juli


Idag är nivån i Tisaren 99,64 meter över havet, vilket betyder att nivån har sjunkit med 5 cm på en vecka. Det är en betydande sänkning, som helt beror på det varma och torra vädret vi har just nu.

Vädret kan vi inte påverka, men vi kan påverka vår egen vattenanvändning. Tänk på hur du använder ditt vatten och hjälp oss och er själva att komma genom torrperioden. SMHI lovar regn nu på lördag och lite på onsdag nästa vecka, vi får hoppas att de har rätt.

 
Skriv tabellbeskrivning här

Måndag 2 juli


Vattennivån i Tisaren är idag 99,66 meter över havet, vilket betyder att vi haft en sänkning med 1 cm per dygn de tre senaste dygnen.

Tänk på att vara fortsatt sparsam med vårt vatten.

 
Skriv tabellbeskrivning här

Fredag 29 juni 2018


Nivån i Tisaren är idag 99,69 meter över havet. Det betyder att nivån än så länge inte har ändrat sig nämnvärt vilket är glädjande!

 

Med tanke på det varma vädret kan vi förvänta oss att nivåerna kommer att sjunka. Enligt SMHI:s prognos för de kommande 10 dagarna är det mycket sol och tyvärr inget regn i sikte.

 

Så tänk på att vara sparsamma med vårt vatten. Undvik att vattna din gräsmatta och låt inte vattnet stå och rinna i onödan. Tack!