Vi arbetar för din trygghet!

Brand i skog

Kumla kommun, Polisen och Nerikes Brandkår arbetar tillsammans för att vi som bor här i kommunen ska känna oss trygga.

Här kommer lite information, tips och råd från Kumla kommun, Polisen och Nerikes Brandkår.

Byte till sommardäck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan. Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. När det nu är dags att byta till sommardäck se till att kontrollera mönsterdjupet på däcken. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.

Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem. Mer om detta finns på Transportstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bästa däcken bak
De däck som har det största mönsterdjupet bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Kontakt: Lokalpolisområde Hallsberg.

Valborgsfirande

Måndagen den 30 april så hålls valborgsfirande vid Kumlasjön i Kumla stadspark. Från kl. 17.00 kommer aktiviteter finnas som barntivoli med bland annat karuseller. Firandet inleds sedan kl. 19.30 vid Amfiteatern och kl. 20.00 tänds elden. Under kvällen kommer kommunens fältassistenter att arbeta.

Valborg är en högtid då många ungdomar är aktiva. Som förälder kan du vara ett stöd genom att vara närvarande i de miljöer som ungdomar rör sig.

Kontakt: Kumla kommun.

Skydda din cykel mot stöld.

Cykelstöld är ett av de vanligaste tillgreppsbrotten i Sverige enligt BRÅ (Brottsförebygganderådet). 2016 uppgav 6,9 procent av hushållen att de blivit utsatta för cykelstöld. 2016 anmäldes 65 300 cykelstölder i Sverige. Det finns saker du som cykelägare kan göra för att försvåra cykelstölder.

Här följer några tips:

• Se till att använda ett godkänt och ordentligt lås. Det kan även vara bra att se till att ha extra lås.
  • När du lämnar cykeln ta om möjligt bort löstagbara saker som är enkla att stjäla.
  • Om möjligt ta in cykeln över natten.
  • Lås fast cykeln vid något som sitter fast ordentligt.
  • Parkera cykeln på platser som är väl upplysta, där det finns god uppsikt exempelvis från närliggande bostadshus.
  • Notera cykelns ramnummer. Polisen får ofta in stulna cyklar, och med ramnummer går det att identifiera din cykel.

Det går även att märka din cykel hos polisen med hjälp av en särskild märkpenna som ristar in ett speciellt kännetecken på din cykel

Skulle du bli utsatt för en cykelstöld anmäler du den genom att ringa 114 14, det går även bra att anmäla detta via polisens hemsida eller besöka närmaste polisstation.

Kontakt: Lokalpolisområde Hallsberg.

Elda trädgårdsavfall

Här följer några goda råd till dig som tänker elda utomhus. Tänk på att det alltid är ditt ansvar om det händer något när du eldar.

Ta alltid hänsyn till väder och vind. När det blåser eller är torrt ute bör du inte elda eftersom spridningsrisken är mycket hög. Aktuell brandriskprognos kan du få antingen via SOS Alarms telefonsvarare på 019-18 99 05 eller på dinsakerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Av miljöskäl kan det vara förbjudet att elda i tätbebyggt område. Vid frågor om detta går det bra att kontakta kommunens miljöavdelning.

Tänk på att

• visa hänsyn och meddela gärna grannarna när du planerar att elda.
  • elda i mindre högar för att ha bättre kontroll.
  • elda endast torrt ris och kvistar. Du får inte elda löv, gräs och annat avfall som orsakar stora mängder rök.
  • aldrig använda bensin eller T-sprit för att tända.
  • alltid ha släckutrustning i närheten, även när du bara eldar lite grann.
  • aldrig lämna elden utan tillsyn. Släck den helt när du inte vill bevaka den längre.
  • släcka elden innan det blir mörkt ute.

Kontakt: Nerikes Brandkår