Vanliga frågor om bevattningsförbudet

Vi har fått väldigt mycket positiva signaler från kommuninvånarna, men även en del frågor som vi besvarar.

Vi är väldigt tacksamma för den positiva inställningen som vi kan märka runt om i kommunen. Vi ser att det finns en stor förståelse och en väldigt god vilja att hjälpas åt med vårt vatten. Tack! Vi får också en del frågor som vi besvarar och därför vill vi förtydliga det vi märker att det finns osäkerhet kring.

Förbudet gäller just bevattning

När vi bevattnar med slang och exempelvis vattenspridare går det åt väldigt stora mängder vatten. Därför omfattar bevattningsförbudet just detta. Annan användning av vattnet är tillåten. Exempelvis får du vattna med vattenkanna och företag får använda vatten i sina verksamheter. Om vi avstår bevattning och är sparsamma med vårt dricksvatten för övrigt har vi stor chans att påverka nivåerna i Tisaren och kan förhoppningsvis undvika att behöva vidta fler åtgärder.

Högtryckstvätten kan du använda

Det är flera Kumlabor som kontaktat oss och undrar om man får använda högtryckstvätten under bevattningsförbudet. Ja, det kan du göra, den förbrukar väldigt lite vatten. Men, som vanligt behöver vi alla tänka på hur vi använder vårt dricksvatten.Men du! Bilen ska du inte tvätta på gatan eller din uppfart, den tvättar du på en anläggning som tar hand om det förorenade vattnet.

Hygien, mat och dryck prioriteras

När vi har bevattningsförbud prioriterar vi mat, dryck och hygien. Du kan ta ett bad, men som du vet är det mycket bättre att duscha - gärna snabbt. Tänk alltid på att vara sparsam med vårt vatten.